Lame sudah meninggalkan blog ni sbb kene tulis tesis. But still, belum siap lg pun. Si guru yahya pon dah selamat viva and nak sambung phd plak tu. Untung betul wat master dgn Wan Ya. Anyway, rejeki die begitu.
Usia makhluk dlm perut ni dah 7 bulan. Barulah terbuka hati utk mengemas peti ais si mama. Peti ais yang paling menakutkan di abad ini. Semue nye adeee..peti ais itu dijadikan sebagai almari menyimpan makanan2 yg tak habis dimakan. Katenye, 'xpe, nanti boleh makan lagi'..setelah beberapa bulan, si kulat dan fungus pun tumbuh dengan sihatnye..maka, buang jugak akhirnye. Tapi kitorang tak pernah buang makanan. Semunye dijadikan baje atau name saintifiknye 'kompos'. Baje2 ini akan disiram pada pokok2 bunga yg ada di rumah, maka, segar bugar la ia tumbuh dan menghijau..
Namun begitu, mase nak bersihkan fridge, bukan aje makanan yg beraneka jenis, tetapi beberpa ekor serangge juge turut memeriahkan suasana dlm peti tersebut. Contohnye, lalat dan nyamuk. Tak taulah mcmane depa boleh tinggai dlm tu. Kerje pembersihan lebih mudah dilakukan seorang diri, karena, bisa membuang ape yg ade dgn mudah. Kalau dibantu oleh bonde, pasti ade sekatan, di mana, ade brg2/makanan yg tak boleh dibuang. Bayangkan, appricot jam yang tarikh luput nye pada 2009 pon masih segak berdiri dalam peti itu. La ni dah 2012. Cek tak tauu apa nak jadi.. Bila dok mengata ghumah oghang, bukan mmmain lagii..ghumah hangpa tu 2 kali 5 jugak..
Cube tgk peti ais mother in law..kecik je peti nye, pesen lame lagi..seminggu sekali kene defrost sbb dah tak sejuk..pintu nye pun berlaku corrosion sedikit. Gegeh betol die masih simpan dan menggunekannye...kalau akulah, dah lammaa pi buang jauh.. Namun begitu, di dalamnye bersih dan takde pon makanan2 yg merepek2 disimpan dlm tu. Pelek btol..idokler seghope peti umoh ni..
Harapan sy, semoge cahaya nur yg timbul dlm peti setelah dicuci akan sentiase bersinar dan tidak lagi dijadikan makmal teknologi makanan.
Usia makhluk dlm perut ni dah 7 bulan. Barulah terbuka hati utk mengemas peti ais si mama. Peti ais yang paling menakutkan di abad ini. Semue nye adeee..peti ais itu dijadikan sebagai almari menyimpan makanan2 yg tak habis dimakan. Katenye, 'xpe, nanti boleh makan lagi'..setelah beberapa bulan, si kulat dan fungus pun tumbuh dengan sihatnye..maka, buang jugak akhirnye. Tapi kitorang tak pernah buang makanan. Semunye dijadikan baje atau name saintifiknye 'kompos'. Baje2 ini akan disiram pada pokok2 bunga yg ada di rumah, maka, segar bugar la ia tumbuh dan menghijau..
Namun begitu, mase nak bersihkan fridge, bukan aje makanan yg beraneka jenis, tetapi beberpa ekor serangge juge turut memeriahkan suasana dlm peti tersebut. Contohnye, lalat dan nyamuk. Tak taulah mcmane depa boleh tinggai dlm tu. Kerje pembersihan lebih mudah dilakukan seorang diri, karena, bisa membuang ape yg ade dgn mudah. Kalau dibantu oleh bonde, pasti ade sekatan, di mana, ade brg2/makanan yg tak boleh dibuang. Bayangkan, appricot jam yang tarikh luput nye pada 2009 pon masih segak berdiri dalam peti itu. La ni dah 2012. Cek tak tauu apa nak jadi.. Bila dok mengata ghumah oghang, bukan mmmain lagii..ghumah hangpa tu 2 kali 5 jugak..
Cube tgk peti ais mother in law..kecik je peti nye, pesen lame lagi..seminggu sekali kene defrost sbb dah tak sejuk..pintu nye pun berlaku corrosion sedikit. Gegeh betol die masih simpan dan menggunekannye...kalau akulah, dah lammaa pi buang jauh.. Namun begitu, di dalamnye bersih dan takde pon makanan2 yg merepek2 disimpan dlm tu. Pelek btol..idokler seghope peti umoh ni..
Harapan sy, semoge cahaya nur yg timbul dlm peti setelah dicuci akan sentiase bersinar dan tidak lagi dijadikan makmal teknologi makanan.
haha..mcm peti makmal tknologi mkanan eh mek..lucuuuuuuuu..
ReplyDeletebtw..welcome back!!haha
haha pengomen setie...aku ingt sapelah..haha
ReplyDelete