Tuesday, February 28, 2012

Masak di tengahari

Hari ni rase nk masak2 pule utk lunch..lapo plop..
Resepi hari ini adalah..

Sayur goreng,
Ikan merah goreng,
Ikan kembung masin goreng
Sambal

Memule, goreng dulu ikang masing ni


Minyak ikan masing td digune utk goreng terung dulu. Lepas tu, keluarkan terung and tumis garlic kejap and masukkan kacang buncis, goreng2 sampai lebut and masuk terung tadi and tomatoes..tak payah letak garam


Sambal ni den masak..punyolah lamo..Tumis dulu cili giling and belacan. Make sure gune cili giling yg betul. Nanti jadi mcm mek madi goreng mihun jadi mihun pink goreng..hehe..

Masukkan hirisan bawang and air asam, brown sugar and salt. Kacau dan kacau sehingga berpuas hati dengan rase nye..Dalam hubungan sains, kite blh simpulkan bahawa, semakin lame menumis, semakin sedap rase sambal..

2 comments:

  1. haih..sodapnyo..mu je ke yg mkn tu??hehe

    lenkali aku kene beli cili giling yg dlm plastik lutsinar pnye..aritu aku beli dlm plastik keruh2 sket..dh serik dh..nak sorok kale pink la tewww..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. idokler aku soghang melantok nye..mak aku juge tolan..

      hahah lawak , mihun goreng pink..

      Delete